HIRDAVAT

Halk arasında nalburiye olarak da bilinen hırdavat malzemeleri, yıpranmış ya da bozulmuş bir ürünü yapılandırarak tekrar işler hale getirilmesini sağlayan tamirat malzemelerinin genel adıdır. Somun, çivi, tel gibi çeşitli metal parçaların, taşınabilir makinelerin ya da el aletlerinin yer aldığı hırdavat grubu, tamircilerin işlerini kısa sürelerde gerçekleştirmesini sağlar.
Hırdavatçı, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak:
Satılabilecek mal çeşidinin kalite ve miktarını tespit etmek,
Toptancı ve imalatçı firmalarla temasa geçerek en uygun şartlarla mal satın almak,
İşletme personelini sevk ve idare etmek,
Envanter ve muhasebe kayıtlarını tutmak, tutulmasını sağlamak,
Perakende ticaret satışının vergi işlemlerini yürütmek, yürütülmesini sağlamak,
Defolu, hatalı ürünlerin ayrılmasını ve ilgili firmaya iadesini sağlamak/yapmak,
Stokları kontrol etmek, eksilen ürünlerin siparişini vermek,
Yeni çıkan hırdavat malzemelerini dükkanına getirtmek, piyasayı takip etmek,
Büyük şirketlerin, resmi dairelerin hırdavat ihtiyaçlarını sağlamak için ihalelere katılmak,
Satılan ürünlerle ilgili tanıtım broşürlerini müşterilerin görebileceği şekilde asmak, astırmak,
Makbuz, fatura, senet, çek gibi ticari belgeleri düzenlemek,
Malları tüketici beğenisine uygun şekilde teşhir etmek, ettirmek,
Müşterilere almak istedikleri ürünlerle ilgili bilgi vermek,
Müşteriye ürününün fiyatı ile ilgili bilgi vermek ve karar vermelerine yardımcı olmak,
Ürünün müşteriye satışını gerçekleştirmek, fatura, sevk irsaliyesi ya da yazar kasa fişini kesmek, vb. görev ve işlemleri yerine getirir.
En yaygın olanları ağır sanayi teknik hırdavatlar, hafif sanayi teknik hırdavatlar ve hepimizin günlük hayatta da her türlü ihtiyacımızı arayıp bulabileceğimiz mobilya hırdavatçılarıdır.
Teknik Hırdavat dendiği zaman anlam daha da derinleşmektedir. Küçük ya da büyük çaplı endüstriyel üretimlerde tüm kuruluşlar teknik hırdavat malzemelerine ihtiyaç duymaktadır. Metal Sanayisinde tornalama, kesme, Frezeleme, rayba çekme, kanal açma, delik delme, kılavuz çekme, pafta açma, tırtıl çekme gibi operasyonların yürütülmesini sağlayan tüm ekipman Teknik Hırdavat Çeşitleri olarak tanımlanır. CNC tezgahlarında ve endüstriyel üretim makinelerinde, iş parçasının işlenmesi ya da talaşlı imalat süreçlerinin başarıyla yürütülmesini sağlayan bu araçlar teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha fazla çeşitte ve ebatta üretilebilir hale gelmiştir. Yeni nesil elmas freze, pafta, torna kalemi, testere, elmas matkap, rayba, kılavuz, HSS matkap, elmas uç gibi Kesici Takımlar ve takım tutucu, mandren, punta, mengene, mors konik aparatı gibi temel teknik hırdavat ekipmanları, yüksek boyut hassasiyeti ve yüksek aşınma direnci sayesinde iş parçalarının ince bir şekilde işlenmesine olanak tanımaktadır.Sanayi devrimine bağlı olarak değişime uğrayan işleme tezgâhları ve işleme makinelerinde insan gücüyle yapılan hareketlerin çoğu otomasyon sistemlerin kontrolüne bırakıldı. Haliyle hassas ölçüm yapılmasını sağlayan ekstra teknolojiler devreye girdi. Bu çerçevede çeşitli ölçüm teknolojileri, el aletleri ve aşındırıcı teknik hırdavat ürünlerinden bahsedebiliriz. İşleme operasyonlarının başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlayan endüstriyel yağlara, yapıştırıcı ürünlere, sabitleyici malzemelere ve soğutma sıvılarına da ayrıca bir parantez açmak gerek. Görüldüğü gibi, neredeyse tüm işleme süreçlerinin bel kemiğini oluşturan teknik hırdavat ürünleri, endüstriyel üretimlerin başkahramanları olarak adlandırılabilir.
HIRDAVAT HABERLERİ
SON HIRDAVAT TALEPLERİ
Tarih | Mal/Hizmet | İl/İlçe | Durum | İşlem |
---|---|---|---|---|
25/04/202225/04/22 | GENEL HIRDAVAT | İSTANBUL / TUZLA | İncele |